Hur du undviker en uppblĂ„st mage i jul đ
/Vi Àr alla benÀgna att njuta lite extra av den goda maten under julen, men riklig mat och överÀtning kan förstöra din matsmÀltning och göra dig uppsvÀlld och obekvÀm.
Det finns en rad olika anledningar till att julhelgen skapar mer magproblem Àn resten av Äret:
Vi Àter ofta mer Àn vi vanligtvis skulle göra, vilket sÀtter press pÄ matsmÀltningssystemet.
Vi tenderar Àven att dricka mycket mer nÀr du Àter - oavsett om det Àr prosecco pÄ en fest eller vin till jullunchen - och detta spÀder ut magsyran, vilket gör det svÄrare att smÀlta maten ordentligt.
Mer rik, krÀmig mat Àn vi Àr vana vid kan utlösa halsbrÀnna eller reflux eller förvÀrra IBS-symtom.
Ăven om festlig mat och dryck kan vara tufft för matsmĂ€ltningssystemet, behöver det inte vara sĂ„ hĂ€r. Följ bara mina experttips för att göra din mage problemfri i jul.
đżAnvĂ€nd dina sinnen
Det första steget i matsmÀltningsprocessen Àr ofta förbisett, men det Àr ett mycket viktigt steg. Det kallas den cefaliska fasen och utlöses nÀr du ser eller kÀnner lukten av mat. Du vÀcker bokstavligen din aptit.
NÀr du börjar tÀnka pÄ mÄltiden du ska tillaga sÀtter du igÄng matsmÀltningen. Enzymerna i din saliv hjÀlper dig att bryta ner maten lÀttare, sÄ nÀr det Àr dags Àr din kropp faktiskt redo att börja smÀlta maten innan du ens har skurit den första skivan - för att inte tala om att stoppa nÄgot i munnen.
Det kan lÄta som ett otroligt enkelt steg - och det Àr det ocksÄ - men idag Àr vi ofta sÄ upptagna att vi inte tar oss tid att tÀnka pÄ vÄr mat pÄ det hÀr sÀttet. Om du tycker att du alltid Àter i farten, slÀnger i dig en smörgÄs vid skrivbordet eller Àter din middag framför TVn dÄ Àr det hÀr ett viktigt steg som du missar! Ett knep Àr att vara uppmÀrksam och försöka Àgna nÄgra minuter Ät att tÀnka pÄ din goda lunch innan du Àter den för att fÄ igÄng matsmÀltningen.
đ«ŠTugga din mat
Att tugga maten (den andra fasen i matsmÀltningen) Àr nyckeln till en god tarmhÀlsa. Genom att tugga ordentligt bryter du mekaniskt ner maten i mindre bitar, sÄ att det blir en större yta och matsmÀltningsenzymerna lÀttare kan komma igÄng och göra sitt jobb.
Och de dÄliga nyheterna? Om du inte tuggar ordentligt Àr det mycket troligt att du inte smÀlter maten ordentligt. Och det betyder att du inte heller absorberar de viktiga nÀringsÀmnena. Att inte tugga betyder ocksÄ att maten du Àter tar mycket lÀngre tid att bryta ner, och nÀr den hÀnger kvar i matsmÀltningssystemet kan den börja jÀsa, vilket orsakar obehagliga gaser och uppblÄsthet.
Oroa dig inte för att du mÄste tugga ett visst antal gÄnger - det beror pÄ vad du Àter och en rad andra faktorer.
Prova istÀllet det hÀr testet: tugga din mat sÄ mycket att om nÄgon bad dig spotta ut den, skulle de inte veta vad du hade Àtit. Ett annat tecken pÄ att du behöver tugga mer Àr om du börjar se osmÀlt mat i din avföring.
đBalansera din magsyra
FörsÀljningen av tabletter mot halsbrÀnna skjuter i höjden eftersom sÄ mÄnga mÀnniskor felaktigt tror att deras matsmÀltningsbesvÀr beror pÄ för mycket magsyra. Det jag ofta ser hos klienter Àr det rakt motsatta! Att bli Àldre, stress och vissa receptfria lÀkemedel kan göra att magsyranivÄerna sjunker sÄ mycket att du inte producerar tillrÀckligt för att smÀlta maten tillrÀckligt.
Varför Àr detta viktigt? Den magsyra som du producerar dödar inte bara bakterier i maten du Àter, den bryter ocksÄ ner proteinet i din mÄltid. Om du inte smÀlter proteinet i maten ordentligt kan det börja jÀsa, vilket skapar gaser som tvingar upp den esofageala sfinktermuskeln (en typ av muskelklaff) och den lilla magsyra som finns kan komma ut. SÄ den brÀnnande kÀnslan, sÀrskilt om den Ätföljs av illaluktande gaser, kan vara ett tecken pÄ att din matsmÀltning inte fungerar sÄ bra som den borde.
En lösning Ă€r att dricka en tesked Ă€ppelcidervinĂ€ger före varje huvudmĂ„ltid. Det Ă€r viktigt att du vĂ€ljer Ă€ppelcidervinĂ€ger med âmoderâ. Kung Markatta och Bragg gör en bra sĂ„dana som finns i de flesta stormarknader och pĂ„ nĂ€tet, t.ex. hĂ€r ĂppelcidervinĂ€ger
đ„ŹAndra naturliga matsmĂ€ltningshjĂ€lpmedel
Att tugga bittra blad som rucola, cikoria eller radicchio gör att magsyran frigörs, de blir en hÀrlig förrÀttssallad och en dressing med citronsaft gör ocksÄ att magsyran frigörs.
âžïžTa en paus
Det Àr viktigt att sprida ut mÄltiderna sÄ att matsmÀltningssystemet faktiskt fÄr en chans att vila. Detta kan krÀva lite sjÀlvdisciplin om ditt hus rutinmÀssigt Àr fullt av skÄlar med nötter eller torn av chokladaskar.
Att Àta var 3-4:e timme Àr ett bra riktmÀrke att strÀva efter och ger kroppen tillrÀckligt med tid för att helt smÀlta den föregÄende mÄltiden och fÄ en paus innan du sÀtter den i arbete igen. Naturligtvis kommer det att finnas dagar dÄ din matrutin inte fungerar, men det Àr inget att grÀma sig över. Försök bara att komma tillbaka pÄ rÀtt spÄr nÀsta dag!
đ¶đ»Ta en promenad
NÀr du promenerar strax efter att du har Àtit börjar det hÀnda magiska saker. Till att börja med sÀnker en lÀtt promenad blodsockernivÄn, sÄ att kroppen producerar mindre insulin. Eftersom insulin Àr fettinlagringshormonet gör en promenad pÄ 15 minuter att du blir mindre benÀgen att lagra fett och gÄ upp i vikt. Promenader kan ocksÄ hjÀlpa dig att smÀlta maten bÀttre, enligt forskning. Detta beror pÄ att en lugn promenad ökar hastigheten med vilken maten rör sig genom matsmÀltningssystemet.
đ„Š Prova dessa tips pĂ„ dig sjĂ€lv i jul och se om nĂ„got av dina symtom förbĂ€ttras. Om du har kĂ€mpat med matsmĂ€ltningsproblem ett tag Ă€r det en bra ide att boka in ett konsultationssamtal. Det gör du hĂ€r Jag kan hjĂ€lpa dig att förstĂ„ vad som kan hĂ€nda i din mage och ta större steg mot en hĂ„llbar lösning.
Vill du bli fri frÄn en krÄnglande mage? Kontakta mig idag för ett lÀra-kÀnna-samtal.